• A borrá nemesedő szőlő 100 hektár szőlőterületből 70 hektár Balatonfőkajáron és 30 hektár Balatonvilágoson található. Több mint 20 fajtával dolgozunk, melynek 65%-a fehér, 35%-a kékszőlő. Ennek kb. 10%-ból készítünk rosét. Több, mint 5.000 tőke van egy hektár területen.
  • Rosé
    - Ez egy igazi "Jolly Joker"
    Egyik legnépszerübb borunk a rosé, melyből kétfélét is készítünk: Nagyobb mennyiséget a Cabernet-ből, kevesebbet a Shiraz-ból. Baráti beszélgetésekhez és szinte minden étel mellé bátran ajánljuk.
  • Feind Péter, borász aki külföldön szerzett tapasztalataival is igyekszik öregbíteni a borház hírnevét. Legnagyobb sikert 2010-ben a Vinagórán értük el, ahol 5 benevezett borból 4 aranyérmet hoztunk el.
  • Borház - lássuk a mesterséget Fehérborok nagy része reduktív technológiával (koracél tartály) készül, akárcsak a rozé. Viszont a vörösborok mindegyike ászokhordós érlelést kap. A prémium borok pedig barrique hordóban érlelődnek a palackozásig.
  • Feind Vinotéka, Balatonfőkajár 2005-ben épült, azóta is nagy sikerenek örvend. Egész évben szeretettel várjuk kedves vendégeinket vásárlásra és borkóstolásra egyaránt! A teljes fajtaválasztékunk mellett Zimek pálinkákat is árusítunk.
Prémium borok – sorozatban!

Az egyik legsikeresebb, s legdinamikusabban fejlődő balatoni pincészet vitathatatlanul a Feind Lajos és fia Feind Péter nevével fémjelezett Feind Borászat. A papa irányitja a szőlőtermesztést és a kereskedelmet, míg a fia a borászatért felel. Remek munkamegosztás, s a nemzetközi, meg a rangos hazai versenyeken elért eredmények igazolják, nyerő párost alkotnak.

Feind-Franc-Premium [1600x1200] copyA Feind Borászat 100 hektáron gazdálkodik Balatonfőkajáron és környékén. Széles fajtaválasztékkal dolgozik, egyrészt a kihívás érdekében, másrészt pedig elvárja a piac. A birtok nagy része, közel 80 hektár új telepítés, amely azt jelenti, hogy nagy hatékonysággal tudnak dolgozni. Az 5100-5400 tövet hektáronként modern gépekkel művelik, géppel is tudnak szüretelni. Persze az extra borokhoz kézzel szüretelik a szőlőt. 

A borászat prémium kategóriás Olaszrizlingje a legjobb újbor lett nemrégiben hazánkban. Az idei Pannon Bormustrára be is nevezték, sokat várnak tőle. (A prémium borokat Villa Quaiar néven forgalmazza a borászat, utalva Balatonfőkajár ősi római nevére.) – Ernyőműveléssel termesztjük az Olaszrizlinget, ezt a szőlőt körbesütötte a nap, amíg a tőkéken volt.– mondta Feind Péter. – 22- es mustfokkal szüreteltük, bogyózás és zúzás nélkül került a présbe, az egész fürtös préselés alacsony nyomáson történt, kíméletesen. Nagyon gyümölcsös, s ugyanakkor testes bort sikerült készítünk ebből.

Szót kell ejteni a Feind Szürkebarátról, ami az országos borverseny legjobb fehérbora lett legutóbb. A 2008- as évjárat nagy nemzetközi viadalokon ezüstérmeket szerzett.

– Négyszáz literes tölgyfahordóban történt az erjesztés és az érlelés. – hallhattuk a szakembertől. – Fél évet töltött a bor hordóban, ami javára vált. Ez a száraz Szürkebarát sokak számára kellemes meglepetés.

A fehér boroknál maradva, de az édesre váltva ki kell emelni a Prémium kategóriás Sárgamuskotály bort. Késői szüretelésű, ahogy töppedtek a szemek több alkalommal szüretelték. 65 gramm a cukortartalma és 8gr/liter felett volt a sava. Ez által szép savgerince van a bornak. Vastag, tartalmas, telt bor. Desszertek mellé kifogástalan. Körülbelül 3 puttonyos aszú kategóriánakkategóriának felel meg.
A vörösborokra áttérve: a Feind Borászat egymás után szerzi meg az aranyérmeket termékeivel a nagy nemzetközi viadalokon. Az egyik csúcstermék a Cabernet Franc, amire apka és fia egyaránFeind-Rose-Premium [1600x1200] copyt büszke.

– Hétezer palackot készítünk ebből a prémium kategóriás borból – magyarázta Feind Péter borász. – Az a tapasztalat, hogy nálunk a talajviszonyok miatt szebb Franc borokat lehet készíteni, mint mondjuk Dél-Afrikában, Chilében, vagy Kaliforniában, ezért is összpontosítunk erre.

A Feind Borászat sok figyelmet fordít a Kékfrankos borra. Magyarországon körülbelül 8000 hektáron termelnek Kékfrankost Soprontól Szekszárdig, s a múltban egy kicsit lejáratták ennek a bornak a nevét, imázsát. Feind Péter szeretné ezt visszaállítani, s jó úton halad a siker felé.

– Míg az Olaszrizling és a Szürkebarát visszanyerte már régi fényét, a Kékfrankost még nem ismerik el igazán prémium kategóriás bornak – mondta Feind Péter.

Meg kell kóstoltatni az emberekkel a legjobb Kékfrankosokat, hogy elhiggyék, ebből a fajtából is lehet csúcsbort készíteni. Erre jók a fesztiválok, borbemutatók. A prémium Villa Quaiar sorozatban megjelent Kékfrankos kb. 1800-2000 forint a polcokon palackonként, míg az átlagos Kékfrankos 1000 forintért kel el a piacon. Az előbbi komoly terméskorlátozással készül, jól beérett, szelektált szőlőből, minimum 12 hónapos barrik érlelést kap, míg az utóbbi nagy ászokhordós rövidebb érlelést. Ez a különbség a kettő között, s ebből fakad az iz, illat, s ár eltérés.
A borászat méltán lehet büszke a Shiraz borára, a 2006 év szuper volt, a 2007-es nem volt szerencsés, viszont a 2008-as tételek megint gyönyörűek. A Pinot Noir borral most jött ki először a pincészet,s bátran állíthatjuk: büszke lehet rá.
Feind neve összeforrt a rosé borokkal is. A Cabernet Sauvignont és a Francot kifejezetten rosénak szüretelik, friss, ropogós, üde savai vannak a Feind roséknak. A szőlő közvetlenül kerül a présbe, a Feind rosé kékszőlőből készülő rózsaszínű fehérbor tulajdonképpen. A pincészet készít Shiraz rosét is, ez testesebb, mélyebb színű, ami miatt sokan erre esküsznek a fogyasztók közül.
Feind Lajos és Péter annyira dinamikus, hogy mindig kész valami újra. Most például azon a projecten dolgoznak, hogy a faluból átköltöztessék a telephelyre a borászatot, s a Kossuth utca 13-ban, ahol a vinotéka i s üzemel látvány pince fogja várni a vendégeket, meg kóstolóház, amit 10 szobás panzióval szeretnének kibővíteni. Ezeket a terveket 2-3 éven belül szeretnék megvalósítani, s ahogy ismerjük a két elszánt szakembert, meg is fogják tenni.
Aki most nyáron a Balaton északi vagy déli partjára megy, ne mulasszon el betérni a balatonfőkajári Feind borászatba egy kóstolóra, amit vásárlás követhet kedvező árakon a borászat vinotékájában.

 
  • Hírek a Feind kedvelőinek

    2010.11.20

    Már kapható a 2010 Cabernet Rosé borunk! .....bővebben

    2010.09.12

    ............. bővebben

  • Kiállítás

    2010.09.25

    .......... bővebben

  • Facebook

    2010.09.10

    Csatlakozz Te is a Facebook-on! bővebben

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information